Hoe kan je nu, ook tijdens de corona-crisis, je interieur lente-proof maken

Lieve mensen,

Het zijn geen gemakkelijke tijden, voor niemand. Corona gooit roet in het eten en zorgt ervoor dat ieders plannen in het water vallen. Ik wil me liever niet op deze negatieve kant van onze nieuwe situatie focussen. Wat ik wel wil doen is jullie de tools aanbieden om met deze nieuw verworven tijd iets positiefs en leuks te doen!

We zitten met z’n allen binnen. Dit is het uitgelezen moment om van je huis een aangename plek te maken. Met mijn expertise in architectuur en interieur dacht ik jullie hier een handje bij te helpen en jullie alvast wat te inspireren voor je volgende interieur-projectje!

Nu de lente er zit aan te komen en ook de lente-temperaturen voelbaar worden, is het hoog tijd voor die lente-schoonmaak. Om eerlijk te zijn zit poetsen niet in mijn bloed, maar waar ik wel bij kan helpen is het reorganiseren en het herinrichten van je woning om zo de lente te verwelkomen in je huis! Ik geef graag enkele tips waar je mee aan de slag kan. Ik zal ook wat extra aandacht geven aan de plekken waar je in deze corona-tijden toch nog aan je benodigdheden hiervoor geraakt.

1. Begin met een grondige opruim-actie!

Zelf ben ik reeds een aantal jaar geleden aan de slag gegaan met de Konmari methode (van Marie Kondo) om mijn volledige huis op te ruimen. Alles wat ik al minstens een jaar niet aangeraakt had bracht ik naar de kringloopwinkel of het recyclagepark. Hierdoor heb ik veel minder spullen in huis, en dat is echt een verademing. Het vergemakkelijkt het schoonmaken en opruimen, en het zorgt ervoor dat alle stukken die je wel mooi en leuk vindt een veel prominentere plek kunnen krijgen en niet overschaduwd worden door de hoop rommel die ernaast ligt.

Je kan online al heel veel terug vinden over de konmari methode, bijvoorbeeld in volgend blogartikel : https://www.eigenhuisentuin.nl/huis/woonkamer/opruimen-met-konmari-methode

Nu je minder spullen hebt is het misschien ook wel mogelijk om die ene kast die je toch niet zo mooi vond ook naar de kringwinkel te brengen. Zo zal je ook veel minder snel geneigd zijn om opnieuw veel spullen te gaan verzamelen.

2. Herbekijk de indeling van je (leef)ruimte

Zou het niet tof zijn om met je bestaande meubels een heel nieuw interieur te creëren waar je je direct goed in voelt? Het is zeker de moeite waard om eens na te gaan of er geen betere opstelling voor jouw ruimte bestaat. Ik schreef hier eerder een uitgebreide blogpost over maar som hier nog even de belangrijkste tips voor jou op.

  • Denk eerst goed na over hoe deze ruimte gebruikt wordt en wat er allemaal een plekje moet krijgen. Laat je niet verleiden door wat je in ‘de boekskes’ ziet maar zorg ervoor dat het echt bij jou (en je gezin) past.

  • Maak een plan van de ruimte en schuif met de grote meubelstukken tot je een leuke opstelling bekomt. Denk hierbij aan de ergonomie (vrije looplijnen, geen zigzag padjes) en aan de functionaliteit. Probeer ook eens niet al je meubelstukken tegen de muren te plaatsen. Vaak is het juist leuk en oogt een ruimte groter als je dit niet doet.

  • Hou rekening met licht. Hiermee bedoel ik zowel natuurlijke lichtinval als kunstmatig licht. Let ook op de aansluitingspunten voor je lampen.

  • Creëer hoekjes en zones in je ruimte. Dit geeft het effect dat je ruimte groter is.

  • Laat ook een plekje open ruimte vrij. Dit komt altijd van pas in allerhande activiteiten en maakt je interieur luchtiger.

Het uitgebreide blogartikel dat ik schreef over het herindelen van je leefruimte kan je hier lezen

afbeelding 1 staand.jpg

3. Maak een plantenhoekje in je (leef)ruimte

Planten in je interieur hebben heel wat voordelen. Je kan er letterlijk de lente mee naar binnen brengen, en het groen voor je ogen zien groeien. Dit geeft altijd een positieve sfeer in huis. Ook zuiveren heel wat planten de lucht waardoor je een gezonder binnenklimaat krijgt. 

Waar vroeger planten in je interieur eerder wat verspreid werden in de ruimte is het momenteel de trend om je planten te clusteren in groepjes of bijvoorbeeld een plantenhoekje te maken. Ik toon jullie hier graag enkele voorbeelden van in mijn eigen interieur. 

Als je planten kiest, kijk dan zeker naar wat die specifieke plant juist nodig heeft. Kijk naar hoeveel zonlicht de plant kan verdragen, hoeveel water ze moet krijgen en overweeg ook eens om ze af en toe wat extra ‘voeding’ te geven. Hierdoor zullen ze zoveel sneller groeien en bloeien!

Er bestaan een aantal technologische hulpmiddelen om je planten gezond en blij te houden. Zo heb je bijvoorbeeld de app ‘Happy Plants’ die je eraan herinnert wanneer je welke planten moet water geven. Ook de app ‘PlantNet’ is handig wanneer je ergens een plant spot waarvan je de naam niet kent. Als je een foto neemt van de plant geeft de app je meteen de naam! Je kan planten online bestellen of kijk eens op de webshop van je lokale plantenwinkel of bloemist. Bij https://littlegreenstories.be/ kan je bijvoorbeeld planten via de webshop aankopen en deze worden gratis geleverd in de regio Gent.

Afbeeldingen van ‘Line Thit Klein’ voor Jotun

Afbeeldingen van ‘Line Thit Klein’ voor Jotun

4. Schilderen

Een gemakkelijke manier om meteen een grote impact te maken op de ruimte is natuurlijk ze in een ander kleurtje steken. Met verf kan je een ruimte volledig anders doen aanvoelen. Je kan heel wat inspiratie opdoen rond kleuren en kleurcombinaties bij Farrow&Ball. Verf kan je ook nu meestal wel online aankopen en aan huis laten leveren door je lokale verfwinkel. Ik wil jullie al graag de trendveranderingen meegeven qua interieur-verven. Niet alleen kleuren zijn trendgevoelig maar ook waar en hoe je ze gaat aanbrengen op je muren. Zo was het heel lang mode om een accentmuur te kiezen en die in een andere kleur te verven. Deze trend is nu eigenlijk helemaal niet meer aan de orde. Tegenwoordig zie je wel veel kleurvlakken die ergens midden in de muur starten en zelfs het hoekje omgaan. Wat je ook veel ziet is dat de muur opgedeeld wordt in 2 of meer horizontale banden die een andere kleur krijgen. Dit kan een heel leuk effect geven in de ruimte! Doe zeker wat opzoekingswerk naar alle mogelijkheden voordat je je keuze maakt.

5. Decoratie

Als laatste ga je aan de slag met decoreren. Hiervoor hoef je zeker niet allemaal nieuwe spullen te kopen. Een nieuwe, frisse opstelling van de stukken die je al hebt kan minstens even mooi en spannend zijn. Denk er ook eens aan om bijvoorbeeld wandplankjes of kastjes mee te schilderen in de kleur van de muur. Op deze manier gaan ze meer op in de ruimte en komen de decoratiestukken die je er op plaats vaak nog veel beter uit. Als je toch graag iets nieuws koopt om te decoreren raad ik je aan om eens contact op te nemen met je lokale interieur-winkel en vraag bij hen eens na wat de mogelijkheden zijn om aan huis te laten leveren. Je kan natuurlijk ook gewoon bij grote webshops bestellen maar in deze crisistijden is het extra leuk om je geld uit te geven bij een kleine ondernemer in je buurt die de steun nu extra kan gebruiken!

Als laatste wil ik jullie ook even vertellen dat heel wat interieurstylisten ook online interieuradvies geven, of zelfs online workshops organiseren zodat je iets meer begeleid wordt in het maken van je keuzes voor je interieur-project. Via Google zal je er zeker eentje in je buurt vinden of je kan bij mij terecht!

Hopelijk staan jullie nu te popelen om eraan te beginnen en heb ik jullie aangetoond dat ook nu, en misschien wel speciaal nu, een interieur-project mogelijk is! Het kan misschien ook wel een toffe activiteit zijn om de kinderen even mee zoet te houden. Alvast heel veel succes ermee!

Ik hoor graag of jullie met mijn tips aan de slag gingen. 

Groetjes

Selien

Bergen Interieur